Turridning

Vi erbjuder en ridupplevelse utöver det vanliga. Följ med oss ut på turridning i Tiveden och upplev trollens skogar från hästryggen!

På gården finns olika töltande raser och du kommer kunna träffa Islandshästar, Aegidienberger, Tennesse Walking Horse, Paso Fino och Rocky Mountain Horse. Vi erbjuder turridning med eller utan boende och mat, du kan förstås också kombinera med andra aktiviteter.

Beskrivning

När du bokar din ridning hos oss är det viktigt att du meddelar vikt och längd samt erfarenhet. Det ingår alltid fika eller lunch beroende på vilken tur du har valt, därför är det också viktigt att du meddelar om du har allergier eller av andra skäl har behov av specialkost. Vi väljer häst åt dig men om du har speciella önskemål så meddela det innan.

Hästarna (ar-)betar på många marker runt Ösjönäs. I din bokningsbekräftelse står var vi möts i samband med din ridning. Vi möts alltid den angivna starttiden men du behöver räkna med extra tid runt din ridning, så om du t.ex. har bokat en tvåtimmarstur med samling kl 10 är du sannolikt inte klar för att kunna åka ifrån hästarna förrän strax innan kl 13.

Vem kan boka?

Maxvikten för ryttare är 85 kg. Alla ryttare förutsätts kunna hantera sin häst självständigt på ett för alla säkert sätt och vara beredda på att rida i skogen i kuperad terräng.

För nybörjare rekommenderar vi vår rookieride som passar de flesta. På övriga turer behöver du tidigare erfarenhet så att du vet vad som krävs av dig. För att turerna ska kunna genomföras på ett säkert sätt måste du vara beredd på att rida, inte bara åka med.

Åldersgränsen är 12 år, barn och ungdomar upp till 15 år behöver ha medföljande ridkunnig vuxen med sig. Tveka inte att maila oss om du har några frågor på ridning@osjonas.se.

Vad behöver jag ta med mig?

Det finns hjälm att låna om du inte har med dig en egen.

Vi ställer inte ridturer pga sol, vind, regn, åska eller något annat väder. Vänligen anpassa därför din utrustning enligt prognosen. Du blir inte varm av ridningen så ta gärna med ett förstärkningsplagg. Välj skor som är sköna / bra att gå i, gummistövlar brukar vara toppen.

Det går alltid att hoppa i sjön på Ösjönäs efter din ridning om andan faller på så glöm inte handduk / badkläder.

Egen vattenflaska.

Bokningsvillkor och betalning

Om du bokar senare än 30 dagar innan betalar du hela beloppet i samband med bokningen. Om du är ute i mer god tid så erlägger du 20% som bokningsavgift. Vid avbokning får du inte tillbaka dessa 20%. Du kommer få en faktura på resterande belopp med mail. Du behöver själv inte hålla reda på om och när det ska betalas för att få behålla din bokning.

Hur lång tid innan du kan avboka utan att betala resterande belopp beror på vad du har bokat, för enstaka ridturer gäller 10 dagar. Om det gäller paket som innehåller boende gäller 14 dagar.

Om du vid bokningstillfället har betalat hela beloppet men vill avboka enligt ovan så återbetalas allt utom 20% av beloppet.

För avbokning vänligen maila vildmark@osjonas.se. Om du har valt möjligheten att byta datum i samband med din bokning så ordnar du det lätt själv på hemsidan. Återigen – varmt välkommen!

Beskrivning av de olika turerna

Tvåtimmars ridtur

Följ med oss ut i denna mytomspunna natur och upplev de fantastiska skogarna till häst. Det här är en av våra kortaste ridturer men den kräver ändå en del av dig som ryttare. Se kalendern för lediga dagar och tider. Fika ingår alltid förstås.

Du förväntas ha tidigare erfarenhet av ridning och kunna hantera hästen självständigt i alla gångarter. Åldersgräns: 12 år, ungdomar upp till 15 år behöver ha medföljande ridkunnig vuxen med sig. Maxvikt: 85 kg

Halvdagstur

För en ridtur i alla gångarter, på barrklädda stigar och sandiga skogsvägar kom till Tiveden och följ med ut på denna halvdagstur. Fika med kaffe och smörgås ingår. Den här turen erbjuds generellt alla söndagar men under lov och långhelger även på andra veckodagar.

Du förväntas ha god erfarenhet av ridning och kunna hantera hästen självständigt i alla gångarter. Åldersgräns: 12 år, ungdomar upp till 15 år behöver ha medföljande ridkunnig vuxen med sig. Maxvikt: 85 kg

 

Heldagstur

Gör det mesta av din dag och spendera den till häst med oss i Tivedens vilda skogar. Vi samlas runt en frukost, planerar vår dag och gör iordning hästarna tillsammans. Lunch ingår. Den här turen erbjuds på onsdagar och på enstaka andra veckodagar.

Du förväntas ha god erfarenhet av ridning och kunna hantera hästen självständigt i alla gångarter. Åldersgräns: 12 år, ungdomar upp till 15 år behöver ha medföljande ridkunnig vuxen med sig. Maxvikt: 85 kg

Rookie ride

Ta med familjen eller vännerna ut i skogen till häst. Den här turen välkomnar alla nivåer på ryttare men du förväntas hantera hästen självständigt. Den erbjuds oftast lördagar samt enstaka andra dagar- se mer i kalendern. Fika med liten smörgås ingår.

Åldersgräns: 12 år, ungdomar upp till 15 år behöver ha medföljande vuxen med sig. Maxvikt: 85 kg

3-dagars ridning

Ge dig själv en lång helg i underbar natur – vi äter gott, badar och rider. Får tillfälle att stanna upp och att ta in livet med alla sinnen. Ridningen kommer vara i skog – på stig och skogsväg och i alla gångarter. De här dagarna passar därför de som är erfarna ryttare och som vill hänga med på det.

Du förväntas ha mycket god erfarenhet av ridning och kunna hantera hästen självständigt i alla gångarter. Åldersgräns: 12 år, ungdomar upp till 15 år behöver ha medföljande ridkunnig vuxen med sig. Maxvikt: 85 kg

Läs mer här

Yoga & Ridhelg

Aktiv avkoppling under en helg där vi äter gott, andas, vandrar, yogar, badar och rider. Det här är en helg att stanna upp i. Som bjuder på yoga och meditation utifrån från flera traditioner. Vi blandar ridningen i skogen med yogapass både ute och inne. Boendet är i gästrum med bekväma sängar. Allt ingår.

Du förväntas ha tidigare erfarenhet av ridning och kunna hantera hästen självständigt i alla gångarter. Åldersgräns: 12 år, ungdomar upp till 15 år behöver ha medföljande ridkunnig vuxen med sig. Maxvikt: 85 kg

Läs mer här

Turridning i Tiveden - Ösjönäs
Turridning i Tiveden - Ösjönäs
Turridning i Tiveden - Ösjönäs
Turridning i Tiveden - Ösjönäs

Hästpresentation

Vi är mycket stolta över våra hästar – låt oss här få presentera dem:

Viska

Islandshäst, 2005

Viska kom som liten 4-åring i maj 2009. Under ryttare är hon lättöltad med klockren takt och är lättväxlad mellan gångarterna. Viska är ljust rödblack och sommartid har hon samma färg som apelsinglass ungefär. Pigg, känslig och vaken men aldrig dum. Viska går helst varken först eller sist.

Neisti

Islandshäst, 2004

Han föddes här i trädgården 2004 och är vårt första föl. Mycket lik sin far Frami från Häringe. Han har 5 fina gångarter. Neisti är stor och relativt viktbärande. Mycket arbetsvillig och positiv i all hantering, han har sett det mesta av skogarna och vet var man kan hitta på bus.

Segull

Islandshäst, 2004

Han är vår doldis Segull. Står gärna lite vid sidan av händelsernas centrum. Ett hjärta av guld, välutbildad med fina etablerade gångarter, lyhörd och arbetsvillig utan för mycket nerv. Han rids med ett leende av alla slags ryttare – kanske är han den perfekta gästhästen? Född 2004 på Island och kom till oss hösten 2017.

Dofri

Islandshäst, 2009

Stor, svart och stadig kom han till oss vårvintern 2019. Dofri tycker om en ryttare som peppar och berömmer, som ger honom en positiv upplevelse av samspel med människor. Han har ärvt pappa Kongurs fem tjusiga gångarter. Han är stark, snygg och snabb när självförtroendet är på topp.

Janos

Aegidienberger, 2012

Med sina ljusa ögon och silvergulsvartblacka färg är Janos en mycket iögonfallande häst. Janos trivs bra med att vara varken först eller sist. Han är känslig utan att vara spänd, är mjuk i rörelserna och töltar lite annorlunda än islänningarna.

Hannibal

Aegidienberger, 2013

Född i Danmark och vanligtvis boende i Götene med sin familj. Han är oss till låns och vi är tacksamma över att han får sommarjobba hos oss för han är en riktig stjärna! Hannibal är stor och har rumsliga rörelser i alla fem gångarterna. Det gör att han ibland inte får plats i ledet och vill gå vid sidan av det. Det får han.

Lewis

Tennesse Walking Horse, 2007

Född i USA och kom via England som första TWH till Sverige som 7 åring. Lewis är vår största töltande häst. Han är brunskäck, orimligt snäll och sätter en ära i att få bära dig över stock och sten i skogen. Travar väldigt sällan men töltar desto hellre och har en gungig galopp. Han har varit hos oss sedan våren 2022.

Rockabilly

Aegidienberger, 2019

Lillebror Rockabilly är en silverbrun unghäst som kommer börja sitt arbete sommaren 2023. Han är i skrivande stund en socialt intensiv häst som vill vara med, helst sitta i knät, pillar och tuggar på allt han kommer åt. Mer som en hund än en häst. Bjuder på mycket tölt.

Paizana

Töltande korsningssto, 2018

Paizana är storasystern som blev mamma 2022 och nu äntligen ska komma igång som ridhäst med gäster. Paizana är en mycket social häst som älskar att ha med människor att göra. Hennes mamma är en Arab / Lippizzan blandning och pappa är Islandshäst. Fölet Tizian finns att se på gården (efter ae hingsten Titan).

Solfari

Islandshäst, 2007

Han ser ut som en liten nordsvensk med all sin svarta man, sin mjölade mule, varma bruna färg och pigga pepparkornsögon. Han är född 2007, är naturtöltare med fem mjuka fina gångarter. Solfari har bott här sedan han var 6 år och har gjort ett strålande jobb sedan första dagen.

Askur

Islandshäst, 2008

Musblack, stor och skolad. Fem fina gångarter. Han bär sig mycket fint i form och har stabil trav. En av våra villigaste hästar och i kombination med hans storlek rinner han gärna iväg före de andra. Född 2008 efter Spuni frá Midsitju (en av Sveriges elithingstar). Askur är numera privathäst, men lånas in på turerna då och då.

Asterix

Paso Fino, 2010

Asterix är en vacker herre med integritet och bjuder gärna på sin samlade bekväma tölt. Välskolad, mjuk och känslig. En av få av sitt slag i vår del av världen. Asterix är Linas privathäst och jobbar med henne i täten då och då, annars bor han hos henne vid Vägens Skola.

Ullekalvs stuteri

Rocky Mountain Horses

Vi har sedan många år ett samarbete med Ullekalv och kan därför erbjuda våra gäster att prova stuteriets ston när de inte går med föl. Vem / vilka som är här beror på avelsarbetet men du kan t ex träffa Honey, Percy, Whizzy, Iris och/eller Bunny. Läs mer här: https://ullekalv.se