Turridning

Vi erbjuder en ridupplevelse utöver det vanliga. Följ med oss ut på turridning i Tiveden och upplev trollens skogar från hästryggen!

Vi erbjuder turridning med eller utan boende och mat, du kan förstås också kombinera med andra aktiviteter. När du bokar din ridning hos oss är det viktigt att du meddelar vikt och längd samt erfarenhet. Det ingår alltid fika eller lunch beroende på vilken tur du har valt, därför är det också viktigt att du meddelar om du har allergier eller av andra skäl har behov av specialkost.

Maxvikten för ryttare är 90kg. Alla ryttare förutsätts kunna hantera sin häst självständigt på ett för alla säkert sätt och vara beredda på att rida i skogen i kuperad terräng. För nybörjare rekommenderar vi vår lugna skogstur som passar de flesta!

Vi har en åldersgräns på 12 år. Ungdomar under 15 år får inte rida utan medföljande målsman. Om du är under 18 år måste du ha målsmans medgivande.

Vi väljer häst åt dig men om du har speciella önskemål så meddela det innan. På gården finns olika töltande raser och du kommer kunna träffa Islandshästar, Paso Peruano, Paso Fino och Rocky Mountain Horse.

Hästpresentation

Vi är mycket stolta över våra hästar – låt oss här få presentera dem:

Turridning i Tiveden, Fotograf: Lina Vestman

Viska

Islandshäst, 2005

Viska kom som liten 4-åring i maj 2009. Under ryttare är hon lättöltad med klockren takt och är lättväxlad mellan gångarterna. Viska är ljust rödblack och sommartid har hon samma färg som apelsinglass ungefär. Pigg, känslig och vaken men aldrig dum. Viska går helst varken först eller sist.

 Turridning i Tiveden, Fotograf: Lina Vestman

Oskadis

Islandshäst, 2007

Silversvart och söt som en dröm och ändå är hon så mycket mer än sitt utseende. Hon har ganska kort steg och halkar ibland en smula efter trots att hon har storleken med sig. Hon är född här på gården 2007. Hon rids av alla och anpassar sig efter nivån på ryttaren.

Turridning i Tiveden, Fotograf: Lina Vestman

Neisti

Islandshäst, 2004

Han föddes här i trädgården 2004 och är vårt första föl. Mycket lik sin far Frami från Häringe. Han har 5 fina gångarter. Neisti är stor och relativt viktbärande. Mycket arbetsvillig och positiv i all hantering, han har sett det mesta av skogarna och vet var man kan hitta på bus.

Fotograf: Lina Vestman

Solfari

Islandshäst, 2007

Han ser ut som en liten nordsvensk med all sin svarta man, sin mjölade mule, varma bruna färg och pigga pepparkornsögon. Han är född 2007, är naturtöltare med fem mjuka fina gångarter. Solfari har bott här sedan han var 6 år och har gjort ett strålande jobb sedan första dagen.

Fotograf: Lina Vestman

Dofri

Islandshäst, 2009

Stor, svart och stadig kom han till oss vårvintern 2019. Dofri behöver en ryttare som peppar och berömmer, som ger honom en positiv upplevelse av samspel med människor. Han har ärvt pappa Kongurs 5 tjusiga gångarter. Han är stark och snabb när han har självförtroende att gå fram.

Fotograf: Lina Vestman

Segull

Islandshäst, 2004

Han är vår doldis Segull. Står gärna lite vid sidan av händelsernas centrum. Ett hjärta av guld, välutbildad med fina etablerade gångarter, lyhörd och arbetsvillig utan för mycket nerv. Han rids med ett leende av alla slags ryttare – kanske är han den perfekta gästhästen? Född 2004 på Island och kom till oss hösten 2017.

Fotograf: Lina Vestman

Ás

Islandshäst, 2011

Ás är vår första och enda egenimporterade islandshäst. Han är så rar och snäll som en häst kan bli. Han är femgångare och rödskäck (mycket lik sin farfar Alfur och vår gamle vän Bjarmi). Han kom till oss våren -19 och vi hoppas att han blir hos oss länge.

Fotograf: Lina Vestman

Fidlari

Islandshäst, 2003

”Spelemannen”. Fast han är mer som vår lilla kejsare. Självförtroende råder det ingen brist på och häftig färg har han också – silversvart konstantskimmel (färgväxlare). Men det är mer än bara yta, Fidlari är med duktiga ryttare mycket arbetsvillig och väl skolad. Han är 4 gångare och kan samla sig på volt som få islänningar.

Fotograf: Lina Vestman

Blues

Rocky Mountain, 2012

Vår just nu enda Rocky Mountain Horse är född i Tyskland (livmoderimport från Kentucky, USA) 2012 och kom hit via Danmark. Han är en av våra täthästar. Han töltar hellre än travar och har fin galopp. Han är mild, trygg och social. Han är mycket typisk för rasen som sägs vara hästvärldens labradorer.

Fotograf: Lina Vestman

Noble

Paso Peruano, 2011

Han föddes 2011 och kom 1,5 år senare till oss. Noble rids inte av våra gäster men jobbar med stor glädje i täten av turerna. Han är Jessicas ridhäst och tränas i akademisk ridkonst och frihetsdressyr. Barnen brukar säga att han är guldhästen med silverman.

Fotograf: Lina Vestman

Askur

Islandshäst, 2008

Musblack, stor och skolad. Fem fina gångarter. Han bär sig mycket fint i form och har stabil trav. En av våra villigaste hästar och i kombination med hans storlek rinner han gärna iväg före de andra. Född 2008 efter Spuni frá Midsitju (en av Sveriges elithingstar). Askur är numera privathäst, men lånas in på turerna då och då.

Fotograf: Lina Vestman

Asterix

Paso Fino, 2010

Han är född 2010 och är en av få ridna Paso Fino i Sverige. Han är en vacker herre med integritet och bjuder gärna på sin samlade bekväma tölt. Välskolad, mjuk och känslig. Asterix är Linas privathäst och jobbar med henne i täten då och då, annars bor han hos henne vid Vägens Skola.

Turridning i Tiveden - Ösjönäs
Turridning i Tiveden - Ösjönäs
Turridning i Tiveden - Ösjönäs
Turridning i Tiveden - Ösjönäs

Boka turridning

När du bokar din turridning hos oss är det viktigt att du meddelar vikt och längd samt erfarenhet. Alla ryttare förutsätts kunna hantera sin häst självständigt på ett för alla säkert sätt och vara beredda på att rida i skogen. För nybörjare rekommenderar vi vår lugna skogstur som passar de flesta! Maxvikten för ryttare är 90kg. Det ingår alltid fika eller lunch beroende på vilken tur du har valt, därför är det också viktigt att du meddelar om du har allergier eller av andra skäl har behov av specialkost. Våra turer erbjuds på olika dagar och när du klickar dig in på önskad tur ser du kalendern med tillgänglighet.